Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade

Vukovi

Održano svečano predstavljanje knjige "Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja"

08 Pro 2017

U Zagrebu je 6. prosinca u prepunom Domu specijalne policije s početkom u 19 sati održano svečano predstavljanje knjige „Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva“. Predstavljanje je izazvalo zanimanje kako branitelja, tako i šire javnosti.

Knjiga je nastala u koautorstvu tri psihologa: Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević, a predstavlja suradnju između Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Udruge specijalne policije te Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Knjiga je svojevrsni pionir u svome području, jer je jedna od rijetkih koje opsežno i na znanstveni način obrađuje temu uključivanja branitelja u društvo i daje konkretne preporuke za rad s braniteljskom populacijom, ali i svim budućim ratnim veteranima. Studija je rezultat istraživanja koje je provedeno sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja u periodu od 2013. do 2015. godine.

Predstavljanje knjige otvorio je Josip Klemm, koji je u ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata bio domaćin svečanosti, nakon čega se okupljenima obratio Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Uz autore, o knjizi je govorila i recenzentica knjige prof. dr. sc. Marijana Braš, predstojnica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Kao izaslanik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske govorio je Ante Deur, dok je kao izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja prigodne riječi uputila Nevenka Benić.

Prof. dr. sc. Braš istaknula je da je knjiga jedno od najugodnijih iznenađenja kada je u pitanju stručna literatura o hrvatskim braniteljima, naglasivši kako je dobar temelj za izradu mjera kojima se mogu spriječiti ili smanjiti katastrofalni pokazatelji zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Izaslanik Predsjednice, Ante Deur, rekao je kako mu je drago da je Sandra kao autor ove knjige, ali i hrvatski branitelj i pripadnik „Tigrova“, svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem doprinijela i pomogla braniteljskoj populaciji kroz praktični i znanstveni rad.

Šućurović je ukratko istaknula motivaciju za pisanjem knjige, koja je uključivala nedostatak adekvatne literature mimo kliničke psihologije: „Dugoročno sam htjela da knjiga bude vrsta vodilje za prilagodbu programa na razini države. Srećom, za realizaciju ove ideje oko sebe sam imala mali tim dragih ljudi koji su bili visoko motivirani da mi pomognu u mojim nastojanjima, a ponajviše oko kristaliziranja vrijednosti koje sama knjiga ističe“.

FOTOGALERIJA

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug