Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade

Vukovi

Obilježena 25. obljetnica 9. gardijske brigade "Vukovi"

29 Lis 2017

U sklopu svečanog obilježavanja 25. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade „Vukovi“ i 10. obljetnice motorizirane bojne 9. gbr „Vukovi“u Gospiću u petak, 27. listopada 2017., održana je ceremonija preimenovanja vojarne „Eugen Kvaternik“ u vojarnu „9. gardijske brigade Vukovi“.

Svečanom programu nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH brigadir Ivica Devčić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ličko-senjski župan Darko Milinović, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević te pripadnici 9. gbr „Vukovi“ i članovi njihovih obitelji.

U Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije misu za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu služio je generalni vikar Vojnog ordinarijata o. Jakov Mamić. U svojoj propovijedi podsjetio je kako su pripadnici "Vukova" na oltaru domovine ostavili najvrjedniju žrtvu te kako njima u čast i spomen moramo nastaviti brinuti o svojoj domovini. "Ne dozvolimo da nam otrov razara nacije, ne dozvolimo da razara nas i da nas razdvaja. Držimo se zajedno jer gdje su crkva i narod tu je i domovina", poručio je o. Mamić.

Uslijedio je svečani mimohod, koji je završio ceremonijom preimenovanja vojarne „Eugen Kvaternik“ u vojarnu „9. gardijske brigade Vukovi“. Tim povodom položeni su vijenci i zapaljenje svijeće ispred spomen obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 9. gbr „Vukovi“.

Zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović poručio je kako posebno poštovanje iskazuje obiteljima 56 poginulih pripadnika 9. gardijske brigade. "Ratni put ove gardijske brigade ispisao je najsjajnije stranice povijesti hrvatskog naroda za vrijeme Domovinskog rata, posebno pojedinci koji su svoje živote dali za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske. Ovo je prilika da im se zahvalimo, njima i njihovim obiteljima. Hvala im jer su svojom žrtvom omogućili generacijama da uživaju slobodu koju su toliko željeli. Veseli me što će vojarna u ovom hrvatskom gradu, u Gospiću nositi ime "9. gardijske brigade Vukovi" na čast i ponos svima vama, ali i cijele Hrvatske. Gardijske brigade bile su okosnica Oružanih snaga u Domovinskom ratu i zato su zaslužile da se upravo po njima imenuju vojarne", zaključio je general Matanović.

Udruga veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" za dugogodišnju uspješnu suradnju dodijelila je Plaketu 9. gbr Vukovi Ministarstvu obrane i Ministarstvu hrvatskih branitelja te Glavnom stožeru Oružanih snaga RH, Vojnom ordinarijatu u RH, Ličko-senjskoj županiji, Gradu Gospiću i drugima.

Izaslanik ministra obrane brigadir Ivica Devčić rekao je kako današnji dan zaista svjedoči povratku hrvatske vojske u hrvatske gradove - tamo gdje i pripada. "S osobitim ponosom, kao bivši pripadnik 9. gardijske brigade, čestitam vam današnji dan. Ratni put 'Vukova' protkan je ponosom. Priča je to o nesalomljivim ljudima koji su ponosno izvršavali svoje zadaće pod svojim znakom na kojem je pisalo 'Prvi među jednakima'. U našim mislima i molitvama i danas žive naši prijatelji koji su dali svoje živote za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske.Ovo je godina hrvatskog vojnika, ovo je godina u kojoj se naše brigade vraćaju u svoje gradove. Upravo zato današnja 25. obljetnica 9. gardijske brigade 'Vukovi' ima još veći značaj", zaključio je brigadir Devčić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovom je prigodom ujedno čestitao potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na odluci o preimenovanju gospićke vojarne. "Vi branitelji ste temelj hrvatske državnosti i samostalnosti. Ustrojavanje 9. gardijske brigade bilo je od presudnog značaja za Liku, ali i šire ličko područje. Djelovali ste u vrlo teškim trenucima, imali ste manjak naoružanja, ali srce i hrabrost za ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskih otaca. Domovinski rat ostavio je duboke rane, ali zahvaljujući vašoj odlučnosti agresor nije slomio vaš duh i optimizam i pobijedili ste", poručio je Medved.

Zapovjednik motorizirane bojne "Vukovi" pukovnik Igor Gojmerac istaknuo je kako je 9. gardijska brigada "Vukovi" imala veliki doprinos u stvaranju Lijepe naše: „Osnivanje ove brigade bio je imperativ jer se kasnije pokazala kao ključan čimbenik, koji je pomogao hrvatskim braniteljima u obrani od agresora na području Ličko-senjske županije, ali i šire".
Tom prigodom uručena su odlikovanja i priznanja posebno zaslužnim pojedincima, a Odlukom Predsjednice RH "Redom Nikole Šubića Zrinskog" za junački čin u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan Damir Sudulić, poginuli pripadnik "Vukova".

Tekst i foto: Ante Arbanas

Posebnu zahvalu upućujemo učenicima osnovnih škola Dr.Jure Turić iz Gospića i Ivana Perkovića iz Brinja koji su ispratili ešalone sa veteranima tijekom svečanog mimohoda, i svima koji su financijski ili na bilo koji drugi način pomogli realizaciju ovog projekta.

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug