Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade

Vukovi

Vukovi na proslavi 23. obljetnice osnivanja 3. gardijske brigade, „Kune”

05 Svi 2014

 „KUNE“ SRETAN VAM 23. ROĐENDAN

Središnja proslava 23. obljetnice osnivanja 3. gardijske brigade, „Kune”, bila je 29.04. u Slavonskom Brodu. Uz brojne bivše pripadnike naše i drugih vojnih i policijskih postrojbi iz Domovinskoga rata, roditelje i djecu poginulih, predstavnike lokalne uprave, u svečanosti je sudjelovao i izaslanik Predsjednika RH Ive Josipovića, brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade.
Nakon iskazivanja počasti poginulim pripadnicima ove postrojbe te svim poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju i svete mise koja je služena u franjevačkoj crkvi, u KKD „Ivana Brlić Mažuranić” održan je komemorativni skup. Nakon uvodnoga pozdrava i obraćanja gradonačelnika Mirka Duspare, uz ‘slajder’ s fotografijama i imenima poginulih i nestalih pripadnika ove postrojbe, o ratnom putu iste govorio je predsjednik Udruge veterana 3. gbr Saša Malčić. 


„Treća gardijska brigada, „Kune”, zajedno s ostalim gardijskim brigadama, tijekom Domovinskoga rata činila je udarnu snagu Hrvatske vojske, a kao jednoj od elitnih postrojbi povjeravane su joj najteže zadaće koje je, na ponos i slavu njenih pripadnika i građana Republike Hrvatske, sve do jedne ispunila.“
O povijesnim činjenicama vezanim uz stvaranje samostalne Republike Hrvatske, velikosrpsku pobunu i agresiju Srbije, iz perspektive suđenja po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, ali i aktualnom političkom i medijskom stanju u Hrvatskoj, kroz 25-minutno izlaganje, govorio je doc. dr. sci. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Govoreći o predstojećoj drugostupanjskoj presudi Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, Nazor je, navodeći argumente, rekao:
„Nema govora o ikakvoj agresiji Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. Štoviše – da Hrvati nisu htjeli samostalnu Bosnu i Hercegovinu, nje ne bi ni bilo.
Program u dvorani KKD “Ivana Brlić Mažuranić” završio je projekcijom dokumentarnog filma Nade Prkačin “Lupi petama i reci sve za Hrvatsku !”, a nastavljeno je izvan, u prostoru Tvrđave, druženjem uz glazbu brodskih bendova.

Delegacija Udruge ratnih veterana 9. gbr.“Vukovi“ rado se odazvala na poziv svojih suboraca iz Slavonskog broda povodom 23. obljetnice osnivanja 3.gbr „Kune“.Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali smo počast poginulim i nestalim pripadnicima brigade, te sa zadovoljstvom učestvovali na preostalom dijelu svečanosti.

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug