Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade

Vukovi

VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA 18. studenog 2014,g.

21 Stu 2014

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara. Prije točno 23. godine slomljen je herojski otpor grada i njegovih hrabrih branitelja. Oko 3.600 hrvatskih branitelja i civila je ubijeno ili poginulo. Iz potpuno razrušenog Vukovara protjerane su gotovo 22.000 tisuće ljudi, a u srpske logore odvedeno je više od sedam tisuća branitelja i civila. Na popisu nestalih, i 23 godine poslije, još je oko 350 branitelja i civila.
Svim žrtvama poklonila se danas Hrvatska, a mnogi su građani i došli u grad heroj i kako bi sudjelovali u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama.
Pod geslom ''Vukovar, mjesto posebnog pijeteta'', prigodnim komemoracijskim programom obilježena je 23. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.
Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja počelo je tradicionalno komemoracijom u dvorištu vukovarske bolnice.
Na Memorijalnom groblju na grobovima poginulih i ubijenih branitelja položene su ruže, a zatim su podno glavnoga spomen-obilježja položeni vijenci i zapaljene i svijeće. Misu zadušnicu na groblju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Branitelji iz Ličko-senjske županije i ove godine došli su se pokloniti žrtvama herojskog grada Vukovara.  

Dostojanstveno koračajući u mnoštvu Kolone sjećanja molili smo se za duše poginulih branitelja i građana Vukovara nad kojima je na današnji dan prije dvadeset tri godine počinjen nezapamćen zločin. Nakon Sv. mise posjetili smo masovnu grobnicu i spomen sobu na Ovčari te odali počast prvom zapovjedniku obrane Vukovara generalu Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti.

Po povratku u Liku posjetili smo naše kolege ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, dok se druga skupina pripadnika Udruge ratnih veterana 9.gardijske brigade „VUKOVI“ poklonila žrtvama poginulih branitelja i mještana Škabrnje.

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug