Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade

Vukovi

Proslava 21. obljetnice osnivanja 9. gardijske brigade "Vukovi"

03 Stu 2013

Glavni stožer oružanih snaga Republike Hrvatske  donio je  1. studenog 1992. godine zapovijed  o osnutku 6. gardijske brigade. U sastav ove profesionalne postrojbe ušli su mnogi prekaljeni branitelji iz 118., 133.. 111.  i ostalih postrojbi s šireg područja Hrvatske. Brigada je već u siječnju 1993.  imala značajne uspjehe u  operaciji „Maslenica. U lipnju 1993 godine brigada mijenja naziv i svoj ratni put nastavlja kao 9. gardijska brigada. Godine koje su slijedile bile su doista godine ponosa, slave, ali i tuge za 56  poginulih suboraca.

Njima su se u četvrtak 31. listopada na proslavi 21. godišnjice osnutka postrojbe poklonili mnogi. Kod spomen-obilježja u vojarni „Eugen Kvaternik“ vijenac je najprije položilo izaslanstvo Ministarstva obrane i GSOS RH koje je predvodio general Mladen Fuzul. U ime civilnih struktura poginulima su počast odali  zamjenica župana Ivana Tomaš i zamjenici gradonačelnika Marta Grgurić i Ivan Biljan. Izaslanstvo Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ predvodio je predsjednik Milan Franić, a svoje su vijence položile i  Udruga roditelja poginulih branitelja, predstavnici Specijalne policije „Tigrovi“,načelnik PU Gospić Ante Podnar kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon odavanja počasti u spomen sobi i kapelici Sv.Franje Asiškog vlč. Luka Blažević je predvodio svetu misu za poginule i umrle pripadnike brigade.

 U holu Zapovjedništva vojarne Eugen Kvaternik otvoren je trajni postav izložbe pod nazivom „Povjesnica 9.gardijske brigade“VUKOVI“ u kojoj je kroz tekst i fotografije prikazan ratni put i poslijeratni život brigade do njenog raspuštanja 31. kolovoza 2008 godine, kada je inkorporirana u sastav 1.gardijske brigade, a zatim u sastav motorizirane brigade HV.

Cilj ove izložbe je da mladim vojnicima ,dočasnicima i časnicima 1.motorizirane bojne“VUKOVI“ koji žive i rade u vojarni Eugen Kvaternik u Gospiću daju informacije o legendarnoj postrojbi HV čije slavno ime nose.

Poslije svete mise gosti i uzvanici su prisustvovali svečanom postroju 1.motorizirane bojne „VUKOVI“ čijim pripadnicima je pohvale i nagrade povodom 21. obljetnice ustrojavanja 9.gbr uručio njihov zapovjednik general Boris Šerić.

Nakon proslave veterani 9. gbr su zajedno sa obiteljima poginulih i umrlih pripadnika te ostalim gostima nastavili druženje na prigodnom domjenku.

Zahvaljujemo svim pripadnicima 9. gardijske brigade koji su unatoč teškoj materijalnoj situaciji smogli snage i volje da nam se pridruže na ovoj proslavi, te našem domaćinu zapovjedniku 1. motorizirane bojne „VUKOVI“ bojniku Igoru Gojmercu. Posebnu zahvalu upućujem obiteljima naših poginulih i umrlih pripadnika koji su bili danas s nama.
Cijelu Fotogaleriju pogledajte OVDJE

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug