Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade

Vukovi

Obiljžavanje 110. obljetnice rođenja Stjepana Devčića

17 Stu 2013

OSVRT NA 110.OBLJETNICU ROĐENJA STJEPANA DEVČIĆA - PRVE ŽRTVE VELEBITSKOG USTANKA 193. GODINE

U organizaciji URV 9.gbr“VUKOVI“ i UHDDR-a grada Rijeke i Gospića (Bilaj) jučer, 16. studenog 2013. godine obilježena je 110. obljetnica rođenja Stjepana Devčića koji je svoj život položio za Domovinu Hrvatsku davne 1932. godine.

 Odavanje počasti započelo je paljenjem svijeća i molitvom na Stjepanovom grobu u zaselku Krč na Jadovnom, a nastavilo se sv. misom za pokojnika u kapelici Sv. Ivana Nepomuka u Gospiću koju je predvodio kapelan vojske i policije vlč. Ivan Blaževac.

Nakon svete mise u dvorani Kulturno informativnog centra u Gospiću održana je tribina na kojoj su prof. dr. Ivo Biondić i znanstvenik Tomislav Nürnberger održali sat povijesti na temu „Velebitski ustanak“ ističući taj događaj kao odgovor hrvatskog naroda na teror tadašnje Kraljevine Jugoslavije i njegovu težnju za slobodom i samostalnošću.

Citirana je izjava prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koju je dao nakon VRO „OLUJA“ kada je putujući „Vlakom slobode“ prema Kninu održao govor u Gospiću „Velebitski ustanak (1932.) izraz je borbe ličkih Hrvata za slobodu, a ne negativno fašističko naslijeđe“

Cijenjene goste pozdravili su predsjednik gradskog vijeća Petar Radošević i gradski vijećnik Karlo Starčević, u ime organizatora učesnicima tribine zahvalili su se Milan Franić , Mile Biondić i Joso Mraović.

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug