Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade

Vukovi

Centralna proslava 22. obljetnice ustrojavanja 9.gardijske brigade i 7. obljetnice 1. motorizirane bojne "VUKOVI".

01 Stu 2014

Danas, dan uoči Dana ustroja, najprije je za poginule i umrle pripadnike brigade održana sveta misa u gospićkoj prvostolnici pa su položeni vijenci na spomen obilježje u Vojarni Eugena Kvaternika. Vijence su položila brojna izaslanstva, a molitvu je predvodio gospićki župnik msgr. Mile Čančar. 
U Vojarnu su tom prigodom stigli brojni gosti i uzvanici, a u prvom redu obitelji 56 poginulih hrvatskih vitezova.

Svečanosti su nazočili nekadašnji zapovjednici 9.gardijske brigade brigadir Jozo Šerić i brigadni general Blaž Beretin, današnji zapovjednik  Motorizirane brigade brigadni general Borislav Šerić,pomoćnica ministra hrvatskih branitelja gospođa Nevenka Benić te župan Ličko- senjske županije i gradonačelnik grada Gospića sa suradnicima.

Žrtvi poginulih pripadnika brigade došli su se pokloniti predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ličko-senjske županije,izaslanstvo udruge četvrte gardijske brigade i bojne „Termiti“ iz Zadra.
Prijavak je primio general bojnik Mate Ostović, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH koji je izvršio i smotru Prve bojne. 

Dobrodošlicu gostima i uzvanicima zaželio je Igor Gojmerac, zapovjednik Prve bojne, koji je istakao da su Vukovi odmah nakon ustroja bačeni u vatru i da su bili uspješni na trnovitom ratnom putu. 

Osnovana kao 6. gardijska brigada HV, ova je postrojba vrlo skoro pokazala svoju kvalitetu, hrabrost i profesionalnost u operaciji „Maslenica“. Potom je ime promijenila u 9. gmbr, ali je lički vuk uvijek bio zaštitni znak ove slavne postrojbe. Uslijedile su mnoge manje  i veće akcije u kojima su „Vukovi“ uvijek pokazivali svoju snagu i  ustrajnost i svima dokazivali kako se nikada neće pomiriti s okupacijom Hrvatske. Tako je bilo i u operaciji „Medački džep“, tako je bilo na Dinari gdje se borila 2. bojna „Termiti“ iz Zadra, tako je u konačnici bilo i  u „Oluji“. Na naše „Vukove“ svi moramo biti ponosni  jer da nije bilo Hrvatske vojske i policije mi danas ne bismo uživali slobodu i demokraciju, zaključio je general-bojnik Mato Ostović.

 U sklopu proslave održana je smotra 1. motorizirane bojne Vukovi koja nastavlja svijetle tradicije slavne Devete gardijske brigade,na kraju smotre dodijeljene su nagrade i unapređenja pripadnicima bojne Vukovi. 

Pripadnici udruge ratnih veterana devete gardijske brigade zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli da u protekla tri dana dostojno proslavimo obljetnicu brigade i svim „VUKOVIMA“ koji nisu mogli biti na svečanosti  upućujemo srdačne čestitke sa geslom brigade PRIMUS INTER PARES.

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug